KIT op European Youth Olympic Festival

Van 24 tot 30 juli gaat het European Youth Olympic Festival door in Banská Bystrica, Slowakije. Zes juniores toestelturnen maken zich klaar voor dit topevenement. Yelena Devreker (KIT) maakt er deel uit van het Belgische  TTm-team.

Het evenement gaat door inSlowakije (Banská Bystrica). Het European Youth Olympic Festival (EYOF) is, met maar liefst 50 deelnemende landen, het grootste multisportevenement in Europa voor jongeren tussen 14 en 18 jaar en dient als voorbereiding voor een carrière aan de top. Er staan 11 sporten, waaronder gymnastiek, op de planning.

Het programma ziet er als volgt uit:

  • 25/07 - Podiumtraining 
    • 15:00 - 16:45 uur: podiumtraining meisjes
  • 27/07 - Kwalificaties
    • 15:00 - 16:45 uur: kwalificaties meisjes
  • 29/07 - Finales (na selectie)
    • 14:00 - 16:00 uur: toestelfinales jongens (vloer, paard en ringen) en toestelfinales meisjes (sprong en brug)
  • 30/07 - Finales (na selectie)
    • 14:00 - 16:00 uur: toestelfinales jongens (sprong, brug en rek) en toestelfinales meisjes (balk en vloer)

KIT heeft Belgisch kampioen tumbling!

In het verlengd weekend van 26-29 mei 2022 vond in de topsporthal te Gent het Groot Belgisch Kampioenschap plaats. De KIT-tumblinafdeling trok er met 7 geslecteerde gymnasten naar toe.

Op zaterdag 28 mei was het de beurt aan de tumblers A-niveau met 2 deelnemers: Leonie D'Hulster bij de meisjes 12 jaar en Vic Depuydt bij de jongens13-14 jaar.
Voor dit BK had Leonie haar moeilijkheidsgraad serieus opgekrikt maar bij de eerste reeks liep het verkeerd. Ze sprong een super mooie reeks maar om een of andere reden sprong ze geen eindsalto. Haar tweede reeks was een beetje hetzelfde verhaal, ook hier geen eindsalto. Ze behaalde de 14de plaats.
Vic wou een beter resultaat behalen dan op het Vlaams waar hij 8ste werd. Zijn doelstelling was een dubbele salto op het einde van zijn reeks. Vic hield zijn zenuwen onder controle, sprong een mooie eerste reeks met die dubbele salto met een mooie landing. Dolgelukkig sprong hij zijn tweede reeks. Ook hier een mooie serie deze keer met dubbele schoef op het einde.Vic die nog altijd maar 12 jaar is, behaalde een mooie 6de plaats. Doel bereikt!

Op zondag traden 5 KIT-tumbles aan in de B-categorie: Warre Delaere bij de jongens 12 jaar, Elise Denis meisjes 12 jaar, Anne Kint en Camille Vandenbroucke meisjes 16 jaar, Felix Vandelannoote jongens 16 jaar.

Elise moest als een van de eerste springen. Er was samen gekozen om alles te zetten op afwerking. In de opwarming was direct te zien dat het goed zat. Elise's reeksen in de wedstrijd waren dan ook super afgewerkt waardoor ze een mooie 6de plaats behaalde. 

Daarna kwam Warre aan de beurt. Nog maar weinig gezien dat iemand zo gemotiveerd en vol zelfvertrouwen op de wedstrijd arriveerde. Er was dan ook super hard op die afwerking gewerkt. Zijn wedstrijdreeksen zijn het bewijs van zijn harde werk. Toen de score op het bord kwam, stelden we vast dat Warre op de eerste plaats stond. Hij is bovenaan blijven staan tot het einde van de wedstrijd. Warre is Belgisch kampioen!

Anne en Camille turnen samen in de zelfde categorie. Anne, die op het Vlaams kampioenschap een paar steken heeft laten vallen, wilde het kost wat kost deze keer beter doen. Ze heeft haar reeksen serieus moeilijker gemaakt. Anne deed het uitstekend en behaalde een zeer verdienstelijke 4de plaats. Camille daartegen sprong een mooie eerste reeks, maar kwam ongelukkig ten val bij haar eindsalto. Verdict: Camille had haar voet ernstig bezeerd en moest forfait geven voor de rest van de wedstrijd.

Felix die al alles gewonnen had dit seizoen, begon als topfavoriet aan de wedstrijd. Maar in zijn eerste reeks kwam hij ten val bij zijn eindsalto waardoor hij na de eerste reeks op de laatste plaats stond. Felix herpakte zich en sprong een super mooie tweede reeks. Hierdoor kon hij toch nog zilver bemachtigen.

Trainer Roland Olivier en zijn trainersteam kijken terug op een mooi tumblingseizoen en Belgisch kampioenschap.

Zilver en brons op Vlaams kampioenschap B-niveau toestelturnen voor KIT Ieper!

Op zaterdag 7 en zondag 8 mei vond het Vlaams kampioenschap toestelturnen meisjes (B-niveau) plaats in Lauwe.

Op zaterdagvoormiddag trokken de allerjongsten naar het Vlaams kampioenschap: Oona, Jana en Ariana (B10). Ze behaalden met hun team de bronzen medaille, ze werden individueel respectievelijk 14de, 17de en 22ste. Ze turnden alle 3 heel erg netjes, helaas waren hier en daar wat foutjes aanwezig in hun oefeningen.

Op zaterdagavond turnden Ellen en Anouk (B16+). Ellen werd knap 2de met slechts 0.35 verschil. Anouk kwam op het laatste toestel ten val waarbij ze de wedstrijd moest stopzetten. We hopen haar volgend seizoen helemaal in orde terug te zien.

Op zondag voormiddag was Nine (B14) aan de beurt, ze startte prima aan balk en grond, helaas had ze pech aan sprong en barre. Ze eindigde op plaats 11.

Op zondag middag kwamen Juliette en Sara (B-11) in actie. Deze meisjes kwamen in een hele sterke reeks terecht. Ondanks enkele kleine foutjes werden ze knap 11de en 16de.

Ellen, Anouk, Juliette en Sara behaalden hun selectie voor het Belgisch kampioenschap.   

Vlaams kampioenschap A-B niv. tumbling 30 april 2022

Voor het Vlaams kampioenschap B niv tumbling hadden 5 KIT-gymnasten zich kunnen kwalificeren: Warre Delaere, Felix Vandelannoote, Elise Denis, Anne Kint, Camille Vandenbroucke.

Warre moest de spits afbijten, hij sprong twee mooie reeksen en kon de zilveren medaille in beslag nemen. Felix, de volgende in lijn, was topfavoriet om goud te halen omdat hij alle voorrondes al had gewonnen. Hij hield zijn zenuwen in bedwang en behaalde de eerste plaats. Elise daarentegen sprong mooie reeksen, maar de concurrentie was heel sterk. Behaalde toch de 12 plaats.

In de avond wedstrijd kwamen Anne en Camille in actie. Anne moest in haar eerste reeks eindigen met een streksalto met anderhalve schroef, maar turnde een volledige schroef. Ik zei tegen haar geen probleem, spring je anderhalve schroef in de volgende reeks. Maar dat deed ze niet en sprong door de zenuwen weer een streksalto met volledige schroef. Hierdoor realiseerde ze een nulsprong voor die tweede reeks met maar een 24ste plaats. Camille kon wel haar zenuwen in bedwang houden. Ze sprong twee mooie reeksen met een hoge moeilijkheidsgraad. Ze werd beloond met de derde plaats, dus nog een bronzen medaille.

Een super Vlaams Kampioenschap dus met 1 maal goud, 1 keer zilver en 1 maal brons.

De zondag 1 mei 2022 was het de beurt aan het A niveau.

Hier konden 3 gymnasten zich kwalificeren: Leonie D'Hulster, Vic Depuydt, Senne Hubau.

Senne kon niet deelnemen door een kwetsuur opgelopen op school. Een spijtige zaak als je weet dat hij de laatste voorronde nog als eerste eindigde in de open competitie .

Leonie was wel fit om deel te nemen en turnde een van haar mooiste wedstrijden. Ze mist wat moeilijkheid om aanspraak te maken op een medaille en behaalde de 9de plaats.

Vic was vastberaden om het goed te doen. Na de eerste reeks die goed was stond hij op plaats 6. De tweede reeks was iets minder afgewerkt en hij eindigde op de 8ste plaats.

Al bij al een super mooi tumbling weekend. En nu nog hopen op veel selecties voor het Groot Belgisch kampioenschap.

Vlaams kampioenschap I niveau Tumbling 24 april 2022 in Hulshout

Twee geselecteerden bij I 9 jaar: Lauren Hooghe, Milan Dodo.

Al meteen slecht nieuws voor Milan. Bij wat vlieg en stuntwerk thuis ten val gekomen arm in het gips. Dus geen Vlaams kampioenschap voor Milan. Spijtig want zeker podiumkandidaat gezien hij al twee voorrondes gewonnen had.

Lauren kon wel deelnemen aan de wedstrijd. Maar ze maakte al direct al een grote fout in haar lange mat oefening. Op de grote trampoline ging het ook niet zo vlot. Haar tumbling reeksen waren wel super zoals we gewoon zijn van Lauren. Het was een pechdag voor haar. Zonder die fouten zeker een kans om een podiumplaats te bemachtigen want in de drie voorrondes zat zij altijd in de top drie en bereikte zelfs een keer de eerste plaats.

In de namiddag kwamen de I 10 jaar aan de beurt.

Waaronder twee geselecteerden: Alessia Vandelanotte , Maelle Milleville.

Ze sprongen allebei een mooie wedstrijd, zonder grote fouten. Ze werden respectievelijk 18de en 23ste .

Lucien Mus Cup 2022

Op zaterdag 9 april vond de 8ste editie van de tweejaarlijkse Lucien Mus Cup plaats in de turnhal van het stedelijk sportcentrum Ieper. De Koninklijke Ieperse Turnkring kon deze internationale jeugdwedstrijd voor toestelturnen na 2 jaar corona-leed (uitstel vorig jaar) eindelijk nog eens organiseren, al was het lange tijd onzeker gezien de versoepelingen van de strenge coronamaatregelen pas begin maart in voege traden.

Inge Dujardin en haar organiserend comité wisten desondanks naast Belgische clubs ook 3 buitenlandse clubs te strikken. Enerzijds was er HSG Swallows uit Engeland, USJM Mitry Mory uit Frankrijk en TV Lebach uit Duitsland. Naast KIT tekenden ook Go4gym Wevelgem, Vaste Vuist Lauwe, Gymka Kalmthout en Gym Izegem present. De wedstrijd vond plaats voor 3 niveaus toestelturnen meisjes (TTM) en 1 categorie toestelturnen jongens (TTJ).

TTJ

De wedstrijd TTJ was voor de jongens I-niveau met deelnemers van Vaste Vuist Lauwe en KIT. Na een vlotte wedstrijd werd het lokale team van KIT uitgeroepen tot ploegwinnaar. Aan de verschillende toestellen werden ook medailles uitgereikt.

 

Grond    
1. Thomas Louis (KIT)           
2. Debyser Ferre (KIT)            
3. Claerhout Mattéo (KIT)

Paard     
1. Debyser Ferre (KIT)           
2. Thomas Louis (KIT)           
3. Gomes Jean (KIT)

Ringen   
1.  Detollenaere Mats (VVL)   
2. Gomes Jean (KIT)             
3. Claerhout Mattéo (KIT)

Sprong   
1.  Detollenaere Mats (VVL)   
2. Gomes Jean (KIT)             
3. Debyser Ferre (KIT)

Brug      
1. Detollenaere Mats (VVL)     
2. Thomas Louis (KIT)             
3. Debyser Ferre (KIT)

Rek        
1.  Claerhout Mattéo (KIT)       
2. Detollenaere Mats (VVL)     
3. Ververken Arnaud (VVL)

TTM

Categorie 1

7 ploegen betwistten hier de competitie: Vaste Vuist Lauwe met 3 ploegen, Gym Izegem, TV Lebach, Mitry Mory en KIT.

In een spannende wedstrijd behaalde Gym Izegem de eerste plaats, gevolgd door respectievelijk de eerste ploeg van Vaste Vuist Lauwe en KIT.

Sprong        
1. Delaere Mona (GYM Izegem)            
2. Ververken Hélène (VVL)                
3. Ameye Alice (GYM Izegem)

Brug            
1. Lecluse Olivia (VVL)                          
2. Delaere Mona (GYM Izegem)         
3. Vanlaeken Emme (Gym Izegem)

Balk            
1. Menu Hasse (KIT)                             
2. Ameye Alice (GYM Izegem)            
3. Delaere Mona (GYM Izegem)

Grond         
1. Dumez Bekka (KIT)                           

2. Rau Madeleine (TV Lebach)           
3. Menu Hasse (KIT)

 

Categorie 2

3 ploegen moesten hier onder elkaar uitmaken wie de beste was. 2 ploegen van Vaste Vuist Lauwe namen het op tegen KIT.

KIT behaalde afgetekend de overwinning voor het eerste team van Lauwe.

De medailles per toestel werden als volgt verdeeld:

Sprong                         
1. Pecceu Anouk (KIT) 
2. Beke Shanys (VVL1)            
3. De Rudder Lou (VVL2)

Brug                            
1. Pecceu Anouk (KIT)       
2. De Gryse Rachel (VV1L)       
3. Vlaemynck Juliette (KIT)

Balk                             
1. Pecceu Anouk (KIT)       
2. Vlaemynck Juliette (KIT)      
3. Vantomme Noa (VVL2)

Grond                          

1. Tanghe Iniya (VVL1)       
2. Pecceu Anouk (KIT)             
3. D’Hooghe Gitta (VVL1)

 

Categorie 3

Dit was de categorie met het meeste deelnemers. 8 ploegen namen het tegen elkaar op. 3 teams van Go4gym, 2 teams van KIT, HSG Swallows, TV Lebach en Gymka.

De overwinning was voor het eerste team van Go4gym Wevelgem. Het zilver werd behaald door TV Lebach en brons was weggelegd voor HSG Swallows.

De medailles per toestel werden als volgt verdeeld:

 

Sprong        
1. Bentz Emelie (TV Lebach)                 
2. Duquesne Kate (Go4gym)  
3. Schwarz Celina (TV Lebach)

Brug            
1. Schwarz Celina (TV Lebach)              
2. Gevaert Amber (Go4gym)  
3. Duquesne Kate (Go4gym)

Balk            
1. Dezitter Chloë (Go4gym)                  
2. Duquesne Kate (Go4gym)  
3. Mees Hannah (TV Lebach)

Grond         
1. Gevaert Amber (Go4gym)                
2. Duquesne Kate (Go4gym)  
3. Degrieck Laure (Go4gym)

 

Na de prijsuitreiking werd Ghislaine Tytgat, weduwe van Lucien Mus, in de bloemetjes gezet en werd het organiserende comité in de schijnwerpers gezet.

De avond werd afgesloten met een gezellig samenzijn en verbroedering tussen de verschillende clubs. HSG Swallows liet weten dat dit hun laatste aanwezigheid was gezien de club ophoudt te bestaan. De bezielers van deze club, Mike en Tania Swallow, zijn al sinds 1965 vrienden van de club.

De volgende editie zal plaatsvinden in 2024. Er wordt gehoopt dat de clubs die wegens Covid afwezig waren zoals Auchterarder uit Schotland, Rushmoor School of Gymnastics uit Engeland, Dardano’s uit Denver (USA) en diverse Franse clubs opnieuw van de partij zullen zijn.

Link naar de resultaten

Link naar de foto’s