Yelena Devreker (KIT) 20ste op EK Juniores

Yelena turnde een goed EK gezien ze pas uit blessure terug kwam.

Ze scoorde 11,866 op sprong, 11,633 op brug (17de), 11,8 op balk en 12,66 op grond. Met een totaalscore van 47,365 eindigde ze daarmee op de 20ste plaats op 77 deelneemsters. Proficiat Yelena.

Als team behaalde België de 7de plaats op 22 deelnemende landen.

Herbekijk haar oefeningen:

Grond

Balk

Brug

Sprong

Yelena Devreker (KIT) op EK toestelturnen

Van 11 tot 21 augustus staat in München, Duitsland, het Europees kampioenschap Toestelturnen op het programma. 

Op het programma staan de kwalificaties, teamfinale bij de seniores en toestelfinales in beide leeftijdscategorieën. De meisjes geven de aftrap in München van 11 tot 14 augustus. 

In de Belgische delegatie is onze Yelena Devreker opgenomen om de Belgische kleuren te verdedigen bij de junioren. Via deze weg wensen we Yelena alle succes toe!

Programma TTm

 • 09.08: Podiumtraining seniores
 • 10.08: Podiumtraining juniores
 • 11.08: Kwalificaties seniores
 • 12.08: Kwalificaties juniores
 • 13.08: Teamfinale seniores
 • 14.08: Toestelfinales juniores & seniores

website EK

KIT op European Youth Olympic Festival

Van 24 tot 30 juli gaat het European Youth Olympic Festival door in Banská Bystrica, Slowakije. Zes juniores toestelturnen maken zich klaar voor dit topevenement. Yelena Devreker (KIT) maakt er deel uit van het Belgische  TTm-team.

Het evenement gaat door inSlowakije (Banská Bystrica). Het European Youth Olympic Festival (EYOF) is, met maar liefst 50 deelnemende landen, het grootste multisportevenement in Europa voor jongeren tussen 14 en 18 jaar en dient als voorbereiding voor een carrière aan de top. Er staan 11 sporten, waaronder gymnastiek, op de planning.

Het programma ziet er als volgt uit:

 • 25/07 - Podiumtraining 
  • 15:00 - 16:45 uur: podiumtraining meisjes
 • 27/07 - Kwalificaties
  • 15:00 - 16:45 uur: kwalificaties meisjes
 • 29/07 - Finales (na selectie)
  • 14:00 - 16:00 uur: toestelfinales jongens (vloer, paard en ringen) en toestelfinales meisjes (sprong en brug)
 • 30/07 - Finales (na selectie)
  • 14:00 - 16:00 uur: toestelfinales jongens (sprong, brug en rek) en toestelfinales meisjes (balk en vloer)

KIT heeft Belgisch kampioen tumbling!

In het verlengd weekend van 26-29 mei 2022 vond in de topsporthal te Gent het Groot Belgisch Kampioenschap plaats. De KIT-tumblinafdeling trok er met 7 geslecteerde gymnasten naar toe.

Op zaterdag 28 mei was het de beurt aan de tumblers A-niveau met 2 deelnemers: Leonie D'Hulster bij de meisjes 12 jaar en Vic Depuydt bij de jongens13-14 jaar.
Voor dit BK had Leonie haar moeilijkheidsgraad serieus opgekrikt maar bij de eerste reeks liep het verkeerd. Ze sprong een super mooie reeks maar om een of andere reden sprong ze geen eindsalto. Haar tweede reeks was een beetje hetzelfde verhaal, ook hier geen eindsalto. Ze behaalde de 14de plaats.
Vic wou een beter resultaat behalen dan op het Vlaams waar hij 8ste werd. Zijn doelstelling was een dubbele salto op het einde van zijn reeks. Vic hield zijn zenuwen onder controle, sprong een mooie eerste reeks met die dubbele salto met een mooie landing. Dolgelukkig sprong hij zijn tweede reeks. Ook hier een mooie serie deze keer met dubbele schoef op het einde.Vic die nog altijd maar 12 jaar is, behaalde een mooie 6de plaats. Doel bereikt!

Op zondag traden 5 KIT-tumbles aan in de B-categorie: Warre Delaere bij de jongens 12 jaar, Elise Denis meisjes 12 jaar, Anne Kint en Camille Vandenbroucke meisjes 16 jaar, Felix Vandelannoote jongens 16 jaar.

Elise moest als een van de eerste springen. Er was samen gekozen om alles te zetten op afwerking. In de opwarming was direct te zien dat het goed zat. Elise's reeksen in de wedstrijd waren dan ook super afgewerkt waardoor ze een mooie 6de plaats behaalde. 

Daarna kwam Warre aan de beurt. Nog maar weinig gezien dat iemand zo gemotiveerd en vol zelfvertrouwen op de wedstrijd arriveerde. Er was dan ook super hard op die afwerking gewerkt. Zijn wedstrijdreeksen zijn het bewijs van zijn harde werk. Toen de score op het bord kwam, stelden we vast dat Warre op de eerste plaats stond. Hij is bovenaan blijven staan tot het einde van de wedstrijd. Warre is Belgisch kampioen!

Anne en Camille turnen samen in de zelfde categorie. Anne, die op het Vlaams kampioenschap een paar steken heeft laten vallen, wilde het kost wat kost deze keer beter doen. Ze heeft haar reeksen serieus moeilijker gemaakt. Anne deed het uitstekend en behaalde een zeer verdienstelijke 4de plaats. Camille daartegen sprong een mooie eerste reeks, maar kwam ongelukkig ten val bij haar eindsalto. Verdict: Camille had haar voet ernstig bezeerd en moest forfait geven voor de rest van de wedstrijd.

Felix die al alles gewonnen had dit seizoen, begon als topfavoriet aan de wedstrijd. Maar in zijn eerste reeks kwam hij ten val bij zijn eindsalto waardoor hij na de eerste reeks op de laatste plaats stond. Felix herpakte zich en sprong een super mooie tweede reeks. Hierdoor kon hij toch nog zilver bemachtigen.

Trainer Roland Olivier en zijn trainersteam kijken terug op een mooi tumblingseizoen en Belgisch kampioenschap.

Zilver en brons op Vlaams kampioenschap B-niveau toestelturnen voor KIT Ieper!

Op zaterdag 7 en zondag 8 mei vond het Vlaams kampioenschap toestelturnen meisjes (B-niveau) plaats in Lauwe.

Op zaterdagvoormiddag trokken de allerjongsten naar het Vlaams kampioenschap: Oona, Jana en Ariana (B10). Ze behaalden met hun team de bronzen medaille, ze werden individueel respectievelijk 14de, 17de en 22ste. Ze turnden alle 3 heel erg netjes, helaas waren hier en daar wat foutjes aanwezig in hun oefeningen.

Op zaterdagavond turnden Ellen en Anouk (B16+). Ellen werd knap 2de met slechts 0.35 verschil. Anouk kwam op het laatste toestel ten val waarbij ze de wedstrijd moest stopzetten. We hopen haar volgend seizoen helemaal in orde terug te zien.

Op zondag voormiddag was Nine (B14) aan de beurt, ze startte prima aan balk en grond, helaas had ze pech aan sprong en barre. Ze eindigde op plaats 11.

Op zondag middag kwamen Juliette en Sara (B-11) in actie. Deze meisjes kwamen in een hele sterke reeks terecht. Ondanks enkele kleine foutjes werden ze knap 11de en 16de.

Ellen, Anouk, Juliette en Sara behaalden hun selectie voor het Belgisch kampioenschap.   

Vlaams kampioenschap A-B niv. tumbling 30 april 2022

Voor het Vlaams kampioenschap B niv tumbling hadden 5 KIT-gymnasten zich kunnen kwalificeren: Warre Delaere, Felix Vandelannoote, Elise Denis, Anne Kint, Camille Vandenbroucke.

Warre moest de spits afbijten, hij sprong twee mooie reeksen en kon de zilveren medaille in beslag nemen. Felix, de volgende in lijn, was topfavoriet om goud te halen omdat hij alle voorrondes al had gewonnen. Hij hield zijn zenuwen in bedwang en behaalde de eerste plaats. Elise daarentegen sprong mooie reeksen, maar de concurrentie was heel sterk. Behaalde toch de 12 plaats.

In de avond wedstrijd kwamen Anne en Camille in actie. Anne moest in haar eerste reeks eindigen met een streksalto met anderhalve schroef, maar turnde een volledige schroef. Ik zei tegen haar geen probleem, spring je anderhalve schroef in de volgende reeks. Maar dat deed ze niet en sprong door de zenuwen weer een streksalto met volledige schroef. Hierdoor realiseerde ze een nulsprong voor die tweede reeks met maar een 24ste plaats. Camille kon wel haar zenuwen in bedwang houden. Ze sprong twee mooie reeksen met een hoge moeilijkheidsgraad. Ze werd beloond met de derde plaats, dus nog een bronzen medaille.

Een super Vlaams Kampioenschap dus met 1 maal goud, 1 keer zilver en 1 maal brons.

De zondag 1 mei 2022 was het de beurt aan het A niveau.

Hier konden 3 gymnasten zich kwalificeren: Leonie D'Hulster, Vic Depuydt, Senne Hubau.

Senne kon niet deelnemen door een kwetsuur opgelopen op school. Een spijtige zaak als je weet dat hij de laatste voorronde nog als eerste eindigde in de open competitie .

Leonie was wel fit om deel te nemen en turnde een van haar mooiste wedstrijden. Ze mist wat moeilijkheid om aanspraak te maken op een medaille en behaalde de 9de plaats.

Vic was vastberaden om het goed te doen. Na de eerste reeks die goed was stond hij op plaats 6. De tweede reeks was iets minder afgewerkt en hij eindigde op de 8ste plaats.

Al bij al een super mooi tumbling weekend. En nu nog hopen op veel selecties voor het Groot Belgisch kampioenschap.