Belgische top van de gymnastiek zakt af naar Ieper

De Koninklijke Ieperse Turnkring vzw organiseert op zaterdag 24 en zondag 25 maart in samenwerking met de GymFed vzw het Provinciaal Kampioenschap Toestelturnen Jongens (TTj). Op dit kampioenschap kunnen Vlaamse gymnasten een gooi te doen naar een provinciale titel (West-Vlaams, Oost-Vlaams of Vlaams Brabants kampioen) en zich te plaatsen voor het Vlaams.
De Ieperse Sporthal wordt het vierde weekend van maart omgetoverd tot een professionele wedstrijdsetting waar toestelturners van elk niveau het beste van zichzelf zullen geven. De gymnasten op zaterdag behoren tot de Belgische top (deelnames aan EK en WK) en tonen hun kunnen op zes verschillende toestellen: vloer, paard met bogen, ringen, sprong, brug met gelijke leggers en rek.
Op zaterdagvoormiddag en -namiddag treden de jongste gymnasten van het A- en B- niveau aan. Op zaterdagavond strijden de oudste A- en B-gymnasten voor de gouden plak.
Zondagvoormiddag zijn de acht- en negenjarigen aan de beurt (instappers), waarna de rest van de dag staat ingevuld met wedstrijden voor de B-gymnasten van 12 tot 15 jaar.Met 363 deelnemers uit 33 verschillende clubs, wordt het een spektakel van hoog niveau. Onder deze talentvolle sporters turnen immers onze toekomstige Olympiërs. 

Supporteren jullie ook mee?

Sporthal 1 Ieper
Leopold III-Laan 18
8900 Ieper


Ingang: 3 euro leden Gymfed, 5 euro niet-leden, kinderen t.e.m. 6 jaar gratis

Tumbling - tweede provinciale voorronde I-niveau

Op zaterdag 24 februari trokken we met een voltallig instapteam richting Ingelmunster voor de 2de provinciale voorronde.
 
De I 9 mocht de spits afbijten : Lotte Hubau en Auke Talpe. Beide meisjes begonnen al een stuk zelfzekerder aan hun wedstrijd. Lotte slaagde er deze wedstrijd wel in om een keiknappe 5-delige reeks te springen, wat haar aardig wat punten opleverde. Op de trampoline echter een klein tussensprongetje, waardoor ze veel punten verloor. Op de losse sprongetjes en op de lange mat lukken de diverse oefeningen al aardig, maar missen we verfijning. Auke boekte ook vooruitgang op alle elementen, doch sprong haar wedstrijd zo haastig door en miste op alle onderdelen flink wat punten door gebrek aan afwerking. Beide meisjes kregen een bronzen medaille.
 
Bij de I 10 waren Amina Berth en Matteo Devey er voor het eerst bij dit seizoen. Vorige wedstrijd moesten ze forfait geven door ziekte. Amina sprong een heel mooi wedstrijdje, maar mist hier en daar nog wat moeilijkheid. Matteo sprong een reeks die ok is, maar op de lange mat en de trampoline ging het niet zo vlot. Colin Depuydt kon zijn teleurstelling van vorige wedstrijd rechtzetten. Op zijn favoriete toestel : de trampoline kon hij nu wel scoren, ook zijn reeks lukte, de spagaten in de lange mat oefening doen deze jongen echter de das om. Zowel Amina, Colin als Matteo kregen een bronzen medaille. Na een ongevalletje op school was het bang afwachten of Lentel Verschaeve er deze wedstrijd bij zou zijn. Vorige wedstrijd greep ze net naast het goud en ze was er dan ook op gebrand om haar wedstrijd te springen. Na weken zonder trainen slaagde Lentel in om een fantastische reeks te springen. Ook op de lange mat, de trampoline en de sprongetjes deed ze het aardig en werd beloond met een zilveren meaille. Nu ze weer volop kan trainen hopen we alsnog dat ze volgende voorronde de mooist blinkende medaille kan bemachtigen.
 
Alle instappers deden keihard hun best, iedereen boekte vooruitgang en we onthouden vooral dat ze het belangrijkste element : een tumblingreeks allemaal voortreffelijk sprongen en dat onze jongste competitiebeestjes massa’s fun beleefden. Wij zijn alvast trots op jullie.

Gouden én zilveren teams bij Toestelturnen Meisjes Recrea KIT IEPER.

In het weekend van 17/18 februari behaalde recre@ KIT IEPER wederom schitterende resultaten op de ploegenwedstrijd in Moorslede.
Tijdens dit toernooi van de GYM FED kwamen de gymnasten in de discipline toestelturnen per ploeg in actie.
Alle gymnasten toonden mooie oefeningen en het harde werk werd beloond met een schitterend resultaat.
Volgende resultaten werden behaald:

  • zilver voor de ploeg 9 – 10 jaar KIT IEPER met vlnr op de foto VANISACKER Michelle, RYS Robijn, CLAERHOUT Maura en VERDRU Yana.
  • goud voor de A ploeg 11 – 12 jaar KIT IEPER van vlnr op de foto DEHEEGHER Jutte, VERPLANKEN Fien en DEVOLDERE Annette
  • zilver voor de B ploeg 11 – 12 jaar KIT IEPER van vlnr op de foto TACK Judith, FOURNI Louise, WAADULLAH Marwa en HEYMAN Gaëlle
  • 3de plaats voor de ploeg 15-16 jaar KIT IEPER met vlnr op de foto PHILLIPS Jana, DEHEEGHER Nanne, BARBRY Kim en LEMAHIEU Sarah-lynn
  • 2de plaats voor de ploeg +17 jaar KIT IEPER met vlnr op de foto DERYCKE Lisa , SAFARIAN Neli, BLONDEEL Camille en DEMUYNCK Melanie.
Hebe Vandevyvere kon wegens een elleboogkwetsuur niet deelnemen met de groep.
Het team Recrea +17 jaar haalde ook de prijs binnen van de meest originele joker.
Het team besliste spontaan om de beker te bezorgen aan Hebe, de bedenker van de joker en gekwetste gymnaste.
Mooi gebaar meisjes !




      

Toestelturnen Meisjes (TTM) goed op dreef op Westhoektoernooi & Provinciale voorrondes

1. Westhoektornooi

Het Westhoektoernooi in Vlamertinge werd een succesnummer voor onze TTm-KIT’ers. Zowel onze instappers als onze A-, B- en C-gymnasten behaalden podiumplaatsen op de drie verschillende toestellen van dit Westhoektoernooi: Aan de balk wisten onze TTm’ers het meeste medailles in de wacht te slepen:
  • Goud voor: Jana Ketels (B11), Noor Sabbe (B10), Juna Vandermarliere (I7)Bauwke Defever,
  • Zilver voor: Elise Thorrez (C15), Pauline Dispersyn (C18), Emmy Delporte (B14-15), Sophia Prouvost (B13), Lotte Peene (B11)
  • Brons voor: Marthe Milleville (B13)
  • Jorien Depreitere (C14) werd net als Caro De Gryse 4e,, Anysia Gadeye (C10) 5e, Camille Barato (B10) 6e, Britt Sohier (B10) 7e, Laura Devoldere (B11) 8e,  Juliette Vangraefschepe werd 9e (C12) net als Ninon Miserole (C10), India Cappan (C10) 10e, Louisa Deleu (C10) 14e
Aan de barre behaalden de gymnasten de volgende plaatsen:
  • Goud voor: Britt Sohier (B10)
  • Zilver voor: Céline Six (C18), Camille Barato (B10)
  • Brons voor:
  • Emmy Delport (B14-15) vierde, Lieke Vervisch (C10) 5e, Chloë Vandenhove (C13) behaalde een zesde plaats, Anouk Peccue (B12) 8e, Jill Bertier 10e, Ileana Depover (C12) een 14e plaats,
. Of wat dacht je van deze grond-resultaten:
  • Goud voor: Céline Six (C18), Lotte Peene (B11)
  • Zilver voor: Marthe Milleville (B13), Lena Devreker (A10)
  • Brons voor: Caro De Gryse (C17), Laura Devoldere (B11), Camille Barato (B10)
  • Pauline Dispersyn (C18) 4e net als Anysia Gadeyne (C10), een vijfde plaats voor Jorien Depreitere (C14) net als Jill Bertier (C10) en Noor Sabbe (B10), zesde plaats van Chloë Vandenhove (C13) net als Emmy Delporte (B14-15) en Jana Ketels (B11) en Britt Sohier (B10),  Sophia Prouvost (B13) 7e, Elise Thorrez (C15) en Ileana Depover (C12) 8e, Lieke Vervisch (C10) 10e, Louisa Deleu (C10) 10e, Juliette Vangraefschepe (C12) 14e  , India Cappan (C10) 15e
Ook Soetkin Vandeghinste (I9), Luka Vandeghinste (I9) en Lente Verstraete (I9) deden hun absolute best. Samen met de I8 (Laura Degrauwe, Nore Becquaerd, Kyara Degroote, Birsen Dumez, Raquel Ramboer, Ella Vlaemynck en Fran Tiberghein) en I7 (Juliette Boudry, Juna Vandermarliere, Madeleine Vandevoorde) werd het een mooie wedstrijd. Neem ook zeker eens een kijkje naar de foto’s op de website, deze spreken boekdelen!

2. Tweede wedstrijd voor de instappers

In het weekend van 13 en 14 januari turnden onze instappers voor hun tweede officiële wedstrijd van het seizoen. Ze behaalden daar een zilveren diploma met het team. De trainers kunnen alleen maar trots zijn.

3. PV1 voor onze C-gymnasten

Begin februari traden onze C-gymnasten aan op de eerste provinciale wedstrijd in Stekene. Trainster Rieke moedigde  haar zeven C10 gymnasten (Manon, Lieke Vervisch, Anysia Gadeyne, Jill Bertier, Ninon Miserole, Louisa Deleu en India Cappan) aan van de zijlijn en de C10’s turnden de pannen van het dak. Het leverde Manon, Lieke en Anysia een zilveren medaille op en Jill, Ninon, Louisa en India namen een bronzen medaille mee naar huis. In de namiddag waren de C12 aan de beurt. Juliette Vangraefschepe moest voor deze wedstrijd forfait geven wegens een blessure die ze eerder in de week opliep. Ileana Depover en Hadewijch Vanherpe turnden een standvaste wedstrijd. Hadewijch kenden echter wat pech op haar balk met twee vallen. En laat balk nu net het toestel zijn waar Ileana haar beste oefening ooit toonde. Ileana werd uiteindelijk derde op het West-Vlaams Kampioenschap, Hadewijch eindigde 21e. In de avond traden Céline Six en Pauline Dispersyn aan (C18). Beide gymnasten lieten hier en daar een steekje vallen, maar wisten trainer Borre toch te verbazen met hun grondoefeningen. Het leverde een net geen podiumplek op voor Céline (vierde plaats) en een 11e plaats voor Pauline. Chloë Vandenhove (C13) en Jorien Depreitere (C14) maakten op zondag de rit richting Stekene. Beiden presteerden uitzonderlijk goed op barre en sprong. Een balkles met enkele vallen strooide uiteindelijk toch wat roet in het eten. Chloë behaalde een zevende plaats, Jorien eindigde negende. Céline, Ileana en Chloë turnden met hun wedstrijd reeds de limiet voor het Vlaams Kampioenschap. Dat belooft alvast!


De C-tumblers goed bezig op hun tweede provinciale voorronde !

Op 3 en 4 februari mochten de C-tumblers hun tweede provinciale voorronde afwerken in het verre Vosselaar.
Bij de C 11 jaar meisjes toonde Ester Delboo nogmaals dat ze goed bezig is en eindigde 7de. Hiermee bevestigt ze dat ze thuis hoort in het rijtje met een selectie voorhet Vlaams.
Julie Lebon werd 21ste en maakt het hiermee super spannend : was haar 11de plaats tijdens de vorige provinciale voorronde genoeg om naar het Vlaams te gaan ? Waarschijnlijk wel, maar we hadden het liever nog eens bevestigd gezien.
Amélie Vandekerckhove sprong deze wedstrijd het minimum nodig om naar het Vlaams te mogen, qua ranking komt ze echter nog ietsje tekort… Ze werd 37ste .


Bij C 11-12 jaar jongens kon Felix Vandelannoote zijn deelname aan het Vlaams definitief vastleggen. Hij werd 2de met slechts enkele tienden verschil met de 1ste  ! Mogen we hier al beginnen dromen van een Vlaams kampioentje ?


Bij de C 12 jaar meisjes sprong iedereen alle reeksen door ! Angély Curiel Luna werd 7de en is hiermee zeker van deelname aan het Vlaams. Michelle Demeulenaere werd 18de en komt hiermee al een heel stuk dichter bij een ticket Vlaams. Hopelijk kan ze volgende voorronde nog eens scoren en haar plaatsje op het Vlaams opeisen. Zowel Lola Lamoot als Marie Vandecasteele sprongen het minimum, maar met hun respectievelijk 28ste  en 50ste plaats op de ranking zit een deelname aan het Vlaams er nog niet in.

Bij de C 13 jaar meisjes mocht Meadow Wicke de eerste wedstrijddag van het weekend afsluiten. Ze werd 42ste.


Op zondag showden onze  C-14 jaar meisjes Yulia Düll Dursin en Pauline Vanhoutte hun beste reeksen ooit en werden daarvoor ook beloond : Yulia werd 3de en gaat naar het Vlaams (was ze eigenlijk al zeker van na de eerste provinciale ronde). Pauline overtrof zichzelf en klimt vanuit de middenmoot van de C-14 op naar de 9de plaats en is vandaag dus ook zeker van deelname aan het Vlaams Kampioenschap !


Last but not least : Annemijn Woest. Bij de C 15 jaar meisjes bevestigt ook Annemijn dat ze scherp staat en eindigt maar liefst op de 4de  plaats. Na de eerste provinciale ronde was ze al zeker van selectie naar het Vlaams !

Onze tumblingtrainers ter plekke : Lies Bouckaert en Matthew Olivier kijken met voldoening terug op een machtig goed wedstrijdweekendje. Na 2 provinciale voorrondes zijn we al 100 % zeker van 6 C-tumblers op het Vlaams Kampioenschap ! Enkele flirten op het randje van net wel of misschien net niet… en houden er de spanning in tot de laatste voorronde. In ieder geval zullen de KIT C’s keihard trainen om er op 10 en 11 maart er nog eens flink tegen aan te gaan en nog enkele van die fel beheerde tickets naar het Vlaams binnen te halen.

De A- & B-tumblers springen hun eerste provinciale voorronde met succes !

In het weekend van 27/28 januari was het verzamelen geblazen in Sint-Gilis-bij-Dendermonde voor de 1ste provinciale voorronde van het A- & het B-niveau tumbling.
Slechts 2 van onze B-tumblers sprongen op zaterdag 27 januari : Julie Deschamps en Ine Cloet. Beide dames draaien al jaren mee in het tumblingwereldje en springen dan ook wat van hen verwacht wordt : 2 vlammende reeksen !
Julie eindigde in het allround klassement B 17 jaar meisjes 2de en Ine werd 6de. Beide dames hebben hiermee een ticket naar het Vlaams kampioenschap beet !
Op zondag kwamen de A-tumblers in actie. KIT stuurde 2 meisjes A12 Camille Alliet en Camille Vandebroucke en 2 jongens A 12 : Senne Hubau en Nathan Hoflack.
De 2 Camilles deden het fantastisch : Camille Vandenbroucke, dit seizoen overgestapt van B naar A-niveau, werd 9de  en sprong reeds het minimum voor een deelname aan het Vlaams. Camille Alliet, dit seizoen overgestapt van C naar A-niveau (ja, je leest het goed, 2 niveaus gestegen !!) deed ook wat ze moest doen (=2 reeksen met 8 elementen) en werd 25ste !
De jongens leverden ook al een prima prestatie. Senne werd 2de met 2 schichten van reeksen, jammer genoeg met een val op het einde. Senne zien we al zeker terug op het Vlaams Kampioenschap. Nathan, ook pas overgestapt van B- naar A-niveau eiste de 4de plaats op !
Tumblingseizoen op kruissnelheid
Na 3 opeenvolgende wedstrijdweekends hebben alle tumblers hun 1ste voorronde gesprongen en dit bracht al heel wat op.
Onze instappers brachten 3x brons en 1x zilver mee naar Ieper.
Bij de C’s hebben we 3 West-Vlaamse kampioenen, 1 vice-West-Vlaams kampioen en een bronzen medaille werd er ook gewonnen.
Van de KIT-tumblers zijn er na slechts 1 voorronde al 6 selecties voor het Vlaams Kampioenschap en nog eens 6 moeten hun selectie de komende voorrondes nog verdedigen.
We kijken alvast uit naar volgend weekend : dan vliegen onze C-tumblers er terug in op hun 2de provinciale voorronde en hopelijk nog wat meer KIT-tumblers die zich met zekerheid plaatsen voor het Vlaams Kampioenschap !