Kleuter

KIT organiseerde voor een tweede keer een Gymtopia-Happening te Ieper
Op zaterdag 11 februari organiseerde de Kon. Ieperse Turnkring vzw voor de tweede keer een Gymtopia-happening voor de 7- en 8 jarigen i.s.m. de Gymnastiekfederatie. Deze happening is een ideaal moment om te tonen aan mama en papa wat ze in hun mars hebben. Ze worden beloond met stempels naargelang de netheid en moeilijkheid van de oefening.
Nadat alle oefeningen volbracht werden, kregen de gymnasten een deelnamemedaille. Ze mochten daarna samen met hun groep op het podium staan, samen met mascotte Gymbo. Hier en daar waren er wat lichte zenuwen, maar aan netheid en enthousiasme was er geen gebrek. Jullie hebben uitstekend geturnd.
De foto’s die werden genomen kunnen teruggevonden worden via de Website van de Kon. Ieperse Turnkring vzw .
Grote dank aan alle trainers en juryleden en een grote proficiat aan alle deelnemers!

KIT op European Youth Olympic Festival
Van 24 tot 30 juli gaat het European Youth Olympic Festival door in Banská Bystrica, Slowakije. Zes juniores toestelturnen maken zich klaar voor dit topevenement. Yelena Devreker (KIT) maakt er deel uit van het Belgische TTm-team.
Het evenement gaat door inSlowakije (Banská Bystrica). Het European Youth Olympic Festival (EYOF) is, met maar liefst 50 deelnemende landen, het grootste multisportevenement in Europa voor jongeren tussen 14 en 18 jaar en dient als voorbereiding voor een carrière aan de top. Er staan 11 sporten, waaronder gymnastiek, op de planning.
Het programma ziet er als volgt uit:
- 25/07 - Podiumtraining
- 15:00 - 16:45 uur: podiumtraining meisjes
- 27/07 - Kwalificaties
- 15:00 - 16:45 uur: kwalificaties meisjes
- 29/07 - Finales (na selectie)
- 14:00 - 16:00 uur: toestelfinales jongens (vloer, paard en ringen) en toestelfinales meisjes (sprong en brug)
- 30/07 - Finales (na selectie)
- 14:00 - 16:00 uur: toestelfinales jongens (sprong, brug en rek) en toestelfinales meisjes (balk en vloer)

Feest 125 jaar KIT in Het perron
De Koninklijke Ieperse Turnkring vzw viert haar 125-jarig jubileum en ontving 230 gasten in Het Perron voor een academische zitting en receptie. De aanwezige oud-leden, trainers, vrijwilligers, sympathisanten en leden van de gemeenteraad werden, begeleid door presentator Sofie Pattyn, getrakteerd op toespraken en verschillende optredens van de gymnasten van de club. De avond werd afgesloten met een uitgebreide receptie waar herinneringen werden opgehaald en naar de toekomst werd gekeken.
Leraars Sint-Michielsschool richten een turnvereniging op
Peter Frederickx, voorzitter van de Gymnastiekfederatie Vlaanderen, schetste de geschiedenis van de club en de huidige positie in het turnlandschap. Het waren enkele leraars van de Sint-Michielsschool die in 1897 het initiatief namen om een turngilde op te richten. Dit was aanvankelijk bedoeld om jongens van de straat weg te houden. In de krant La Lutte werd voorspeld dat de vereniging een kort leven beschoren zou zijn, een voorspelling die allerminst correct is gebleken.
Eind 19e en begin 20e eeuw waren diverse turnbonden, gestoeld op een ideologisch karakter (KBT, katholieke, socialistische en liberale turnbond). De Sint-Michielsgilde sluit zich aan bij de Katholieke federatie, verhuist net voor WO II voor een periode van 8 jaar naar de Onafhankelijke Turnbond om vanaf 1947 onder de vleugels van de Koninklijke Belgische Turnbond te ressorteren. Stelselmatig komt aan de verzuiling een eind tot in 2006 de Katholieke Turnfederatie wordt opgenomen in de Gymnastiekfederatie Vlaanderen.
De familie Mus komt in beeld
Na WOII zette de familie Mus de schouders onder het turngebeuren, niet alleen in de club, maar ook in de nationale turnsport. De club leverde heel wat kampioenen en op een bepaald moment bestond de helft van de Belgische nationale ploeg uit Ieperlingen.
Jozef Mus (oom van Luc Mus, de huidige manager van de club en broer van Lucien Mus) bezet in de jaren ’50 en ’60 een leidende functie bij de Belgische Turnbond. Later, in de jaren ’80, was hij betrokken bij de overkoepelende turnorganen als voorzitter van de West-Vlaamse Turnfederatie, technisch voorzitter en lid van de raad van bestuur van de Vlaamse Turnliga, lid van de raad van bestuur van de Koninklijke Belgische Turnbond en zetelde hij in het BOIC West-Vlaanderen.
In 1990 wordt hij de eerste voorzitter van het pas opgerichte West-Vlaams Overleg voor de Turnsport, een overlegplatform voor een optimaal turnbeleid over de verzuiling heen, opgericht op vraag van de West-Vlaamse Sportraad. Al die tijd is Jozef ook een van de drijvende krachten achter de club en is zo goed als dagelijks in de turnzaal te vinden. In 2011 geeft hij de fakkel door en zet een stap opzij.
Lucien Mus wordt een succesvolle trainer en internationaal jurylid. Hij werd vanaf 1966 hoofdtrainer van de nationale ploeg en technisch verantwoordelijke bij de Vlaamse Turnliga. In die hoedanigheid creëerde hij de Talentenjacht, een vroege voorloper van de huidige topsportstructuur bij de Gymfed.
In de jaren 1970-80 kende de club kende grote successen met een aantal gymnasten die tot de nationale ploegen wisten door te stoten, onder leiding van Angele Mus, zus van Jozef en Lucien. De tweelingzusjes Isabelle en Sophie Nollet lieten zich toen opmerken maar vooral de mannenploeg scheerde hoge toppen.
Luc Mus neemt de fakkel van jongs af aan over, eerst onder de vleugels van vader, oom en tante, later als leider in de club, tot vandaag is hij manager van de club.
Van achterzaaltje tot topturnhal
Heel wat locaties in Ieper worden gebruikt om de turnactiviteiten te organiseren, zo schetst Patrick Benoot, Schepen van Sport. Het lokaal van de vereniging bevindt zich tot aan de eerste wereldoorlog in de Sint-Michielsschool. In augustus 1914 stond WO I aan de poorten van Ieper en kwam er voorlopig een einde aan de activiteiten van de turnkring. De stad was nog in volle heropbouw toen in 1922 de Sint-Michielsturners hun activiteiten terug opstartten. Deze keer vonden ze een onderkomen in de Rijkeklarenstraat. In 1939 kwam de algemene mobilisatie en dit was de aanleiding om de activiteiten te schorsen. Korte tijd na de inval van de bezetter werd de trainingszaal bovendien opgeëist. Men verhuisde de turntoestellen naar het Sint-Vincentiuscollege waar de club voorlopig onderdak kreeg en de trainingen verder kon zetten. In 1943 werd de druk van de bezetter echter te groot en werd de vereniging verzocht om een ander lokaal te zoeken. De familie Dehaeck bood aan om de zolder van het achterhuis in de Boomgaardstraat te gebruiken en zo geschiedde. WO II eindigt in 1945j en men keert nog heel even terug naar de oude trainingszaal in de Rijkeklarenstraat om dan in 1947 te verhuizen naar de Sint-Maartenskring.
In 1949 wordt na meer dan 50 jaar ook een meisjesafdeling opgericht. De Sint-Maartenskring doet dienst tot in 1982 wanneer de inmiddels tot Koninklijke Ieperse Turnkring vervelde sportclub verkast naar de spiksplinternieuwe sporthal, de huidige sporthal 1. De club blijft groeien en barst algauw uit haar voegen waardoor vele trainingen buitenshuis dienen door te gaan. De groei houdt aan en in 2006 starten de eerste gesprekken met het toenmalig stadsbestuur. Dit resulteert in 2008 in een groen licht om een turnhal te bouwen op de sportsite. De plannen worden door architect Wim Baekelandt, met advies van manager Luc Mus en voorzitter Ruben Delahaye opgemaakt. Uiteindelijk kan in 2018 gestart worden met de bouw van de turnhal. In augustus 2019 wordt die in gebruik genomen door de club en de Ieperse scholen. De nieuwe turnhal zorgt er voor dat alle gymnasten van de verschillende disciplines samen kunnen trainen en geeft de werking een boost voor de toekomst.
Het aanbod wordt uitgebreid
De club heeft lang enkel mannen als leden. Pas in 1949 vervoegen de eerste meisjes de club. Van dan af aan stijgt het ledenaantal gestaag. Onder leiding van Angèle Mus werd de turnkring met diverse choreografieën een vast onderdeel van de Ieperse revues. Verschillende feesten worden opgeluisterd met spectaculaire voorstellingen door zowel de heren als dames.
De club ontwikkelt zich verder met een specialisatie in de disciplines Artistieke Gymnastiek Dames en heren.
2006 is het jaar waarin de Demogroep wordt opgericht. In deze discipline worden dans, gymnastiek en spektakel verwerkt tot één mooi geheel. Jongens en meisjes werken samen om op zo’n origineel mogelijke manier uit de hoek te komen. Na enkele jaren actief te zijn op wedstrijdniveau wordt de demogroep gestopt.
In 2012 wordt de club uitgebreid met de discipline Tumbling nadat Turnkring Vlamertinge de tumblingafdeling opdoekte en de volledige afdeling door KIT werd opgenomen. De recreatieve tumblers kunnen terecht op een airtrack in de karatezaal van het sportcentrum, terwijl de competitiegymnasten 5 keer per week naar Izegem trekken om op een echte tumblingbaan te kunnen trainen. Pas in 2020 kunnen ze volledig in Ieper trainen door de bouw van de turnhal. Roland Olivier is, samen met zijn familiede de drijvende kracht op technisch vlak gesteund door een zeer bedrijvige Ann Cloet. De groep groeit al snel uit van een 10-tal leden tot meer dan 100.
Als vooruitdenkende club wordt KIT een pilootclub voor het nieuwe Gymtopia-programma, een sporttechnische structuur die er voor zorgt dat elke gymnast een brede basisvorming krijgt om de oriëntatie naar een bepaalde discpline correcter te kunnen maken.
Op vandaag biedt de club naast de ruime basiswerking ook competitietrainingen op het hoogste niveau aan. Met 75 trainers en 9 bestuursleden weer de vereniging iedere week meer dan 500 gymnasten te boeien op de turnvloer.
Plannen voor de toekomst
Voorzitter Ruben Delahaye geeft in zijn toespraak aan dat het 125-jarig bestaan allerminst betekent dat de club oud en versleten zou zijn. Integendeel, de vereniging koestert ambitie en heeft heel wat plannen voor de toekomst.
Zo staat het inblazen van nieuw leven in de afdeling toestelturnen jongens hoog op de agenda. Door de jaren daalde het aantal jongens dat om competitieniveau trainde, maar recent vervoegden enkele talenten de groep. De ambitie wordt uitgesproken deze groep te laten groeien tot een volwaarde competitieafdeling die zich met de rest van Vlaanderen en het land kan meten, zoals dat al het geval is met de meisjes- en tumblingafdeling.
Wetende dat trainers de ruggengraat van elke sportclub vormen, wordt de komende jaren volop ingezet op een vernieuwd trainersbeleid. Speerpunten zijn de opleiding en opvolging van de trainers om op die manier de best mogelijke omkadering voor de gymnasten te garanderen.
Er wordt tenslotte zorgvuldig gewaakt over het familiale karakter van de club, ondanks het grote ledenaantal. In de vereniging kunnen de gymnasten vertoeven en trainen in een warme omgeving. Niet evident in de huidige, meer individuele maatschappij.
De voorzitter sluit af met een woord van dank. Voor alle bestuursleden die nu en vroeger de club mee structureerden en beter wilden maken. Voor de vele ouders die zich engageren de kinderen de turnsport te leren kennen. Voor het stadsbestuur en de sportdienst voor het gebruik van de infrastructuur. Voor de vrijwilligers die het voor de club mogelijk maken de evenementen te organiseren. Een speciaal woord van dank wordt gericht aan de trainers die hun passie voor deze mooie sport proberen over te dragen op een nieuwe generatie turners.

Nieuwe clubstructuur voor de Koninklijke Ieperse Turnkring vzw
De Koninklijke Ieperse Turnkring vzw herziet haar clubstructuur vanaf het komende turnseizoen. Ze legt daarbij de nadruk op een brede, algemeen vormende basis voor de jongste gymnasten, waarbij ze kunnen proeven van alle verschillende aspecten van de turnsport. Die algemene bagage vormt als het ware de fundering voor hun verdere sport- en turncarrière.
Kidies, Gymtopia en Gymstars programma als opportuniteit voor verandering
In 2019 rolde Gymfed het Gymtopia-programma uit, een sporttechnisch programma voor 7- en 8-jarigen, gericht op een brede motorische opleiding op maat van de gymnast. Eerder ontwikkelde de Gymnastiekfederatie ook al het Kidies programma voor gevarieerd kleuterturnen en het Gymstars programma, gericht op methodisch-didactische ondersteuning om kwaliteitsvol te trainen.
Als een van de eerste clubs in Vlaanderen, stemt de Koninklijke Ieperse Turnkring vzw haar organisatie af op de vernieuwde turnprogramma’s van de Gymfed.
Eén club, één structuur
De Koninklijke Ieperse Turnkring vzw heroriënteert haar structuur op een brede basis, waar gymnasten tot het derde leerjaar van alle turndisciplines kunnen proeven. Vanaf het vierde leerjaar kunnen gymnasten zich dan verder specialiseren in de drie centrale disciplines in de club: Toestelturnen, Tumbling en Demo.
Specifiek doorlopen gymnasten in onze turnclub het volgende traject:
- Gymnasten kunnen vanaf het eerste kleuter starten met kleuterturnen. Trainingen voor de jongste KIT-gymnasten zijn gebaseerd op het Kidies-programma, een kleuterprogramma met een gevarieerd aanbod. Kidies streeft ernaar om kinderen op een leuke en kwaliteitsvolle manier te laten bewegen, waarbij ze op ontdekking kunnen gaan, openbloeien, zelfvertrouwen ontwikkelen, plezier beleven en leren. Wil je meer weten over hoe Kidies precies werkt, klik dan door naar deze website: https://www.kidies.be/wat
- Vanaf het eerste leerjaar worden gymnasten breed opgeleid, met een nadruk op gymnastiek in al haar vormen. Trainingen worden gebaseerd op het Gymtopia programma, een sporttechnisch programma voor 7- en 8-jarigen, gericht op een brede motorische opleiding op maat van de gymnast. Het programma onderscheid zich door de nadruk te leggen op alle verschillende aspecten van de turnsport (springen, zwaaien, roteren, evenwicht, steunen, landen, …) bij de jonge gymnasten, eerder dan hen reeds op jonge leeftijd te specialiseren in één van die aspecten. Dat zorgt ervoor dat gymnasten een brede basis krijgen, wat een verdere sportontwikkeling optimaal stimuleert. Wil je meer weten over hoe Gymtopia precies werkt, klik dan door naar deze website: http://www.gymtopia.be/
- In het derde leerjaar proeven de gymnasten van zowel Toestelturnen als Tumbling.
- Vanaf het vierde leerjaar kunnen gymnasten zich verder specialiseren in Toestelturnen of Tumbling. Trainingen worden gebaseerd op het Gymstars programma. Gymstars bestaat uit 6 verschillende niveaus met 66 bewegingsvaardigheden in een stijgende moeilijkheidsgraad. Het wordt hierdoor mogelijk om binnen een gedifferentieerde groep met verschillende niveaus te werken. Wil je meer weten over hoe Gymstars precies werkt, klik dan door naar deze website: https://www.gymstars.be/home
De nieuwe clubstructuur wordt in verschillende fasen uitgerold vanaf het turnseizoen 2020-2021.
Wat verandert er voor mijn gymnast?
- Kinderen van het 1e kleuter vormen de groep ‘KIDIES 1’, kinderen van het 2e kleuter vormen de groep ‘KIDIES 2’ met 1 training per week.
- Kinderen van het 3e kleuter worden een aparte groep ‘KIDIES 3’ met 1 training per week.
- Kinderen van het 1e en 2e leerjaar vormen samen de groep ‘GYMTOPIA’. Deze groep krijgt 2 trainingen per week.
- Kinderen van het 3e leerjaar worden een aparte groep ‘GYM & TUMBLING’. Deze groep krijgt 2 trainingen per week: 1 training toestelturnen en 1 training tumbling.
- Vanaf het 4e leerjaar gaan de aanpassingen pas in vanaf seizoen 2021-2022.

KIT-jongens presteren goed op eerste provinciale wedstrijd
Bij I-niveau traden Wout De Nul, Briek Vanrenterghem en Thiebe Vandermarliere aan. Thibault Dekeyzer moest met een verzwikte voet forfait geven. Met een volledig nieuw programma was het koffiedik kijken wat de resultaten zouden zijn. Deze wedstrijd werd dan ook genomen om de puntennormen voor de komende jaren vast te leggen. Er werd aldus geen klassement opgemaakt en iedere gymnast kreeg een diploma. Over het algemeen mogen de KIT-gymnasten terugblikken op een goede wedstrijd en weet iedere gymnast nu waar de werkpunten liggen tegen de volgende wedstrijd op 30 april.
De B-gymnasten van KIT, Alexander Delahaye en Domenico Vervaeke, turnde beiden een heel voortreffelijke wedstrijd. Alexander Delahaye werd 7de op een totaal van 45 deelnemers en werd 3de West-Vlaming. Domenico Vervaeke deed heel wat beter dan verwacht en eindigde als 19de op 45 deelnemers. Het wordt nu uitkijken naar 30 april wanneer het West-Vlaams Kampioenschap wordt geturnd. Misschien zit een podiumplaats in de mogelijkheden. Daan Demuydt en Jef Tiberghein konden niet deelnemen.