Koninklijke Ieperse Turnkring

Kleuter

De A- & B-tumblers springen hun eerste provinciale voorronde met succes !

In het weekend van 27/28 januari was het verzamelen geblazen in Sint-Gilis-bij-Dendermonde voor de 1ste provinciale voorronde van het A- & het B-niveau tumbling.
Slechts 2 van onze B-tumblers sprongen op zaterdag 27 januari : Julie Deschamps en Ine Cloet. Beide dames draaien al jaren mee in het tumblingwereldje en springen dan ook wat van hen verwacht wordt : 2 vlammende reeksen !
Julie eindigde in het allround klassement B 17 jaar meisjes 2de en Ine werd 6de. Beide dames hebben hiermee een ticket naar het Vlaams kampioenschap beet !
Op zondag kwamen de A-tumblers in actie. KIT stuurde 2 meisjes A12 Camille Alliet en Camille Vandebroucke en 2 jongens A 12 : Senne Hubau en Nathan Hoflack.
De 2 Camilles deden het fantastisch : Camille Vandenbroucke, dit seizoen overgestapt van B naar A-niveau, werd 9de  en sprong reeds het minimum voor een deelname aan het Vlaams. Camille Alliet, dit seizoen overgestapt van C naar A-niveau (ja, je leest het goed, 2 niveaus gestegen !!) deed ook wat ze moest doen (=2 reeksen met 8 elementen) en werd 25ste !
De jongens leverden ook al een prima prestatie. Senne werd 2de met 2 schichten van reeksen, jammer genoeg met een val op het einde. Senne zien we al zeker terug op het Vlaams Kampioenschap. Nathan, ook pas overgestapt van B- naar A-niveau eiste de 4de plaats op !
Tumblingseizoen op kruissnelheid
Na 3 opeenvolgende wedstrijdweekends hebben alle tumblers hun 1ste voorronde gesprongen en dit bracht al heel wat op.
Onze instappers brachten 3x brons en 1x zilver mee naar Ieper.
Bij de C’s hebben we 3 West-Vlaamse kampioenen, 1 vice-West-Vlaams kampioen en een bronzen medaille werd er ook gewonnen.
Van de KIT-tumblers zijn er na slechts 1 voorronde al 6 selecties voor het Vlaams Kampioenschap en nog eens 6 moeten hun selectie de komende voorrondes nog verdedigen.
We kijken alvast uit naar volgend weekend : dan vliegen onze C-tumblers er terug in op hun 2de provinciale voorronde en hopelijk nog wat meer KIT-tumblers die zich met zekerheid plaatsen voor het Vlaams Kampioenschap !

De 'medailleoogst' 2016

In de loop van het turnseizoen 2016 behaalden de competitieploegen van KIT liefst 21 medailles. 21 medailles die mooi verdeeld zijn in 7 gouden, 7 zilveren en 7 bronzen medailles.
Onze tumblingafdeling was de grote slokop. Zij sleepten immers 16 medailles in de wacht. De overige 5 medailles werden verdiend door het ToestelTurnen Meisjes (TTM).

Toestelturnen Meisjes

1. Goud provinciaal voor Marie Torrez.
2. Zilver provinciaal voor Marthe Milleville en Sophia Prouvoost.
3. Brons voor Emmy Delporte.
en dan was er nog goud op de Vlaamse Kampioenschappen voor Marie Thorrez.

Tumbling

1. Goud provinciaal voor Tabita Malfait, Lene Verbeke, Warre Devoldere, Marie Lampaert en Julie Deschamps.
2. Zilver provinciaal voor Yulia Düll Dursin, Axenya Stylemans, Thies Van Laethem en Ine Cloet.
3. Brons voor Romie Decroix, Bauke Leire en Ciel Verbeke.

en dan was op de Vlaamse Kampioenschappen nog zilver voor Julie Deschamps, brons voor Bauke Leire. Op de Belgische Kampioenschappen mochten zowel Warre Devoldere en Julie Deschamps fier op het podium staan met een bronzen medaille.

Op de recreatieve wedstrijden en instapwedstrijden behaalden tal van gymnasten een gouden, zilveren of bronzen brevet en noteerden we mooie sportieve prestaties van de competitiegroep Toestelturnen Jongens.We zijn benieuwd of deze KIT-prestaties in 2017 verbeterd kunnen worden. 

De C-tumblers goed bezig op hun tweede provinciale voorronde !

Op 3 en 4 februari mochten de C-tumblers hun tweede provinciale voorronde afwerken in het verre Vosselaar.
Bij de C 11 jaar meisjes toonde Ester Delboo nogmaals dat ze goed bezig is en eindigde 7de. Hiermee bevestigt ze dat ze thuis hoort in het rijtje met een selectie voorhet Vlaams.
Julie Lebon werd 21ste en maakt het hiermee super spannend : was haar 11de plaats tijdens de vorige provinciale voorronde genoeg om naar het Vlaams te gaan ? Waarschijnlijk wel, maar we hadden het liever nog eens bevestigd gezien.
Amélie Vandekerckhove sprong deze wedstrijd het minimum nodig om naar het Vlaams te mogen, qua ranking komt ze echter nog ietsje tekort… Ze werd 37ste .


Bij C 11-12 jaar jongens kon Felix Vandelannoote zijn deelname aan het Vlaams definitief vastleggen. Hij werd 2de met slechts enkele tienden verschil met de 1ste  ! Mogen we hier al beginnen dromen van een Vlaams kampioentje ?


Bij de C 12 jaar meisjes sprong iedereen alle reeksen door ! Angély Curiel Luna werd 7de en is hiermee zeker van deelname aan het Vlaams. Michelle Demeulenaere werd 18de en komt hiermee al een heel stuk dichter bij een ticket Vlaams. Hopelijk kan ze volgende voorronde nog eens scoren en haar plaatsje op het Vlaams opeisen. Zowel Lola Lamoot als Marie Vandecasteele sprongen het minimum, maar met hun respectievelijk 28ste  en 50ste plaats op de ranking zit een deelname aan het Vlaams er nog niet in.

Bij de C 13 jaar meisjes mocht Meadow Wicke de eerste wedstrijddag van het weekend afsluiten. Ze werd 42ste.


Op zondag showden onze  C-14 jaar meisjes Yulia Düll Dursin en Pauline Vanhoutte hun beste reeksen ooit en werden daarvoor ook beloond : Yulia werd 3de en gaat naar het Vlaams (was ze eigenlijk al zeker van na de eerste provinciale ronde). Pauline overtrof zichzelf en klimt vanuit de middenmoot van de C-14 op naar de 9de plaats en is vandaag dus ook zeker van deelname aan het Vlaams Kampioenschap !


Last but not least : Annemijn Woest. Bij de C 15 jaar meisjes bevestigt ook Annemijn dat ze scherp staat en eindigt maar liefst op de 4de  plaats. Na de eerste provinciale ronde was ze al zeker van selectie naar het Vlaams !

Onze tumblingtrainers ter plekke : Lies Bouckaert en Matthew Olivier kijken met voldoening terug op een machtig goed wedstrijdweekendje. Na 2 provinciale voorrondes zijn we al 100 % zeker van 6 C-tumblers op het Vlaams Kampioenschap ! Enkele flirten op het randje van net wel of misschien net niet… en houden er de spanning in tot de laatste voorronde. In ieder geval zullen de KIT C’s keihard trainen om er op 10 en 11 maart er nog eens flink tegen aan te gaan en nog enkele van die fel beheerde tickets naar het Vlaams binnen te halen.

De jongste KIT-tumblers brachten brons en zilver mee uit Ternat !

Zaterdag 19 januari trokken er 3 piepjonge instap 9 jaar en 5 instap 10 jaar tumblers richting Ternat voor hun eerste wedstrijd van het seizoen en voor de meeste hun eerste wedstrijd ooit.

Bij de jongste was de spanning voor het onbekende duidelijk te zien, desalniettemin overtroffen ze zichzelf en sprongen ze zelfs oefeningen die ze niet op training lieten zien. Elise Gheysens en Elise Denis bemachtigden een bronzen medaille. Leonie D’Hulster deed er nog een schepje boven op en bracht een zilveren plak mee. De trainer was uitermate trots, gezien de meisjes pas in september hun competitie tumbling carrière begonnen en al heel wat moois lieten zien.

Bij de 10-jarige tumblers eveneens enkele nieuwkomers bij KIT die er volop voor gingen… Vic Depuydt sprong reeds een reeks met 5 elementen en kreeg hiervoor een bronzen medaille. Elouise Lesage en Camille Vida Lora begonnen dit seizoen pas met tumbling en sprongen overal het minimum en werden hiervoor eveneens beloond met brons. Lotte Hubau had wat pech op de trampoline, maar deed het bij de andere oefeningetjes behoorlijk. Auke Talpe was in topvorm en blonk uit op alle onderdelen. We vermoeden dat een foutje bij de puntentelling haar net naast zilver deed grijpen.

Niettegenstaande een behoorlijk onervaren delegatie tumblers, kijkt de trainer trots terug op deze wedstrijd. De meiden en onze tumblingjongen duiken alvast terug de turnzaal in om op de volgende wedstrijd nog meer te laten zien !

Niet alleen had we heel wat nieuwbakken springertjes mee, ook deden 2 KIT-juryleden hun intrede : Jana Phillips en Lisa Derycke zullen we vanaf nu geregeld achter de jurytafel bij tumblingwedstrijden terug zien.

Derde Provinciale Voorronde TTM C-niveau Jabbeke

Op zaterdag 3 februari vond de derde PV plaats voor onze dames uit het toestelturnen C-niveau. Soetkin Vandeghinste (C15) begon haar wedstrijd met een verzorgde brugoefening. Ze deed een nieuw element en deze werd dan ook vlot uitgevoerd. Ze verloor na dit toestel haar concentratie en toonde een balk-en vloeroefening met enkele vallen. Hierdoor verloor ze héél wat punten. Ze kon de moed bij elkaar rapen en turnde haar wedstrijd uit met een gecontroleerde oefening aan sprong. Met wat pech behaalde Soetkin een 9e plaats op het West-Vlaams Kampioenschap.

Zondag 4 februari was het de beurt aan Mary-Lynn Oda (C10). Aan sprong ging Marie-Lynn voor de twee sprongen met de hoogste moeilijkheid. Daarna gingen we door naar grond en brug waar ze verzorgde oefeningen toonde. Ze had wat pech op de balk en had hierbij enkele vallen. Ze werd 33e  op 111 deelnemers en kreeg opnieuw een gouden medaille. Een mooie 14 plaatsen voorruit in vergelijking met de eerste wedstrijd. Voor deze categorie vond er geen West-Vlaams Kampioenschap plaats.

Voor deze dames is het nu spannend afwachten naar de selecties voor het Vlaams Kampioenschap die zal plaatsvinden 4-en 5 mei 2024.

Dopjesactie: De teller stopte op 836.425 bij KIT

Op 1 september zette de Koninklijke Ieperse Turnkring het nieuwe seizoen in met een actie : ‘Alle KIT-gymnasten willen doppen’. Tot 15 november spaarden de 25 turngroepen plastic dopjes voor Vrienden der Blinden.

Als club probeert KIT naast turnen en plezier maken ook haar steentje bij te dragen voor een beter milieu. Door deze actie zullen maar liefst 836.425 dopjes gerecycleerd worden, wat zich vertaalt naar maar liefst 270 boordevolle vuilniszakken met dopjes die niet als zwerfvuil in de natuur eindigen.

Sociaal betrokken zijn vindt KIT eveneens belangrijk en daarom doneren zij alle dopjes aan ‘Vrienden der Blinden’ uit Koksijde. Met de opbrengst hiervan leiden ze blindengeleidehonden op. Voor het opleiden van 1 hond hebben ze maar liefst 83 ton dopjes nodig. Met onze actie gaven we hun inzamelactie alvast een boost.

En wat voor KIT het allebelangrijkste is : Ze deden dit samen. Tot ver buiten de grenzen van Ieper werden dopjes gespaard. De turners spraken familie, collega’s op het werk van mama en papa, de buren, vriendjes en vriendinnetje aan om mee te helpen sparen. Ze bezochten bedrijven en plaatselijke handelaars om ook hen van onze actie te overtuigen. Hele families zaten samen om dopjes te tellen. Sommige groepen organiseerden zelfs ‘dopjestelnamiddagen’…

Het is onvoorstelbaar wat de KIT gymnasten samen hebben gepresteerd. Een beloning voor hun inzet kon dan ook niet uitblijven. De komende vakanties zullen meerdere groepjes er samen op uit trekken en zo verder bouwen aan vriendschappen voor het leven.

KIT is apetrots. Het resultaat van de actie en het engagement van haar gymnasten en sympathisanten overtrof alle verwachtingen.