Koninklijke Ieperse Turnkring

Kleuter

KIT was op Gymgala 2019

Ook dit jaar was KIT weer van de partij op het Gymgala.
Zowel op zaterdag 14 als op zondag 15 december 2019 trokken gymnasten en ouders met de bus richting een overvolle Lotto Arena in Antwerpen. 
Bij aankomst konden Gymbo en Gymba jong en zelfs ietsje ouder met een dikke knuffel bekoren, de stembanden van het publiek werden gesmeerd bij het inzetten van de show met een turn-battle aan de rekstok en een ware oorworm : het Gymgalalied ‘Het is weer Gymgala lalalalalala !’ (op de tonen van Coming Home van Sheppard)
De hele show vielen we van de ene verwondering in de andere. ‘Ons Nina’ werd gehuldigd voor haar gouden plak en toonde aan de brug met ongelijk leggers nog eens waarom ze die verdiende. Ook de Belgische acro teams (zowel meisjes als jongens) zijn wereldtop en wij konden van dichtbij zien hoe ze de meest waanzinnige menselijke torens bouwden ! De wereldkampioenen demo rope skipping (ook Belgen) waren van de partij met tientallen springtouwen lang en kort, die alle richtingen opgingen terwijl er skipper op zowel handen als voeten een machtige chorea sprongen. We kregen trampolinespringers te zien die tientallen meters boven de grond salto’s en schroeven produceerden. Tumblers zetten de baan letterlijk en figuurlijk in vuur en vlam met halsbrekende reeksen, waarbij er meerdere triple salto’s de revue passeerden. Naast al deze toppers van eigen bodem kwamen ook de aanstormende talenten toestelturnen aan bod. Wij supporterden natuurlijk vooral voor de jonge talenten van Ieperse bodem: Yelena Devreker, Arthur en Alexander Delahaye !
De crème de la crème van Belgische turnwereld was van de partij en alsof dat nog niet genoeg was kregen we ook nog acts om van te smullen van C-fam (Belgians got talent), zij hiphopten de tempartuur nog enkele graden omhoog. Een groepje Japanners kwamen een adembenemende synchroon acrobatie demonsteren. De Braziliaanse Flavia zweefde over de vloer en balk. Enkele Zwitsers brachten een waanzinnig ringennummer. De wereldkampioen TTj uit Rusland kwam in actie aan de herenbrug en het rek. Uit Azerbeidzjan stuurden ze superlenige meisjes die synchroon in glitterpakje spektakel brachten met hoepels, knotsen en ballen. We zagen megabangelijke toeren op een flexibel balkje. Uit Groot-Brittannië, Denemarken, Rusland, Bulgarije… werden wereldkampioenen tumbling en trampoline overgevlogen om een ‘showtje’ te geven…
Om af te sluiten zongen we uit volle borst mee : Dit was het Gymgala lalalalalala… t’Was super, machtig, met volle teugen genieten, adembenemend, bovenmenselijk, ongelooflijk, plezant, voor herhaling vatbaar… Geniet na op 22 december, dan zendt Sporza een compilatie uit. Of wil je er ook eens bij zijn : noteer alvast in je agenda 12 & 13 december 2020, want dan kunnen we genieten van de 22ste editie van dit turnspektakel.

WARMATHON : Ook bij KIT hebben we een warm hart !

Op woensdag 18 december 2019 stuurde KIT een meute sportievelingen richting Kortrijk om er deel te nemen aan de Warmathon.

22 lopers schreven zich in bij onze KIT-groep en verzamelden hiermee samen 330 euro voor het goede doel. We hopen dat Zebrapad vzw hiermee mooi werk kan verrichten !

Na de middag gooiden onze jongste gymnasten samen met enkele sportieve mama’s de beentjes los. De meeste gingen voor 2 rondes van een goeie 3km…
Sommigen kregen er niet genoeg van en waagden zich aan 3 rondes. Allen deden dit in behoorlijk scherpe tijden.

Ook onze trainers hebben het hart op de juiste plaats. Na een hele namiddag training geven trokken trainsters Ine Cloet, Axelle Vinckier en Lisa Derycke ook naar Kortrijk. Trainer Ruben Recour, de initiatiefnemer om een KIT-Warmathongroep te organiseren, liep na zijn werkdag ook nog eens 9 km !

Ook een dikke duim voor onze sportieve turnmama’s, tumblers jong en oud en onze trainers. Samen goed voor een goeie 120 km en een ferme duit in het zakje voor Zebrapad vzw !

Koop zaaisetjes ten voordele van de clubwerking !

Naar jaarlijkse gewoonte organiseert KIT een verkoop. Deze keer geen koekenverkoop.
Dit seizoen gaan we de groene toer op. De leden verkopen setjes terracotta potjes (ø 11,5 cm), zaden en groeibodem.
Iedereen kan zelf de bloemen en/of kruiden kweken. Er is heel wat keuze !
  • Laat jij zonnebloemen of klaprozen bloeien ? Kan je nog wat extra geluk gebruiken met een klavertje 4 ? Of smul je liever van eigen gekweekte aardbeien ?
  • Breng jij je gerechten op smaak met zelf gekweekte basilicum, bieslook, tijm, marjolein ?
  • Of nip je van een thee of cocktail met verse munt ?
En dit voor slechts € 5,00 per kweeksetje !

De opbrengst gebruiken we om onze trainers op te leiden, klein materiaal aan te schaffen, diverse activiteiten te organiseren zoals thematrainingen, het KIT-Clubkampioenschap, … m.a.w. om turnen bij KIT nog plezanter te maken !

Je kan aankopen tot en met zaterdag 18 januari 2020.


De kweeksetjes kunnen afgehaald worden
 - op woensdag 4 maart 2020 van 13u30 tot 18u00 of
 - op zaterdag 7 maart 2020 van 9u00 tot 14u00.

TUMBLERS OP KERSTSTAGE IN EIGEN STAD

Traditiegetrouw sluiten de tumblers het jaar af met een intensieve stage. Dit jaar deden ze het in Ieper ! Trainen in de gloednieuwe turnzaal en overnachten in Kamphuis Kaai 1.

Het was druk op donderdag 26 december omstreeks 16u t.h.v. de Kaai. Maar liefst 36 tumblers van 6 tot 18 jaar zetten er hun kerststage in. Na het avondmaal kropen de oudsten en de jongsten dicht bij elkaar voor een filmpje met enkele kuipen popcorn. De C 11-12 vertrokken voor een uitdagende tocht. Gewapend met een KIT-knijpkat verdreven ze het duister. Ze daalden ze af in riolen, slingerden over beken, bengelden onderste boven aan palen, probeerden hun evenwicht te bewaren op stokjes in een vijvertje, ontdekten de kunst van het fierljeppen… Na de film was het bedtijd voor onze kleinste prutsen en mochten de oudsten zich opmaken voor hun nachtelijke survival. De avond werd afgesloten met een verkwikkende douche en een vat warme chocolademelk en poffertjes. Iets na middernacht knipte het licht ook uit voor onze oudste tumblers.

Op vrijdag trokken alle tumblers na het ontbijt richting turnzaal. Tot de middag werd er keihard getraind. Grondlessen, reeksen, trampolineoefeningen,… elke groep kreeg zijn portie. ‘s Middag prepareerden onze top chef Stephan geflankeerd door zijn souschefs Tine en Miranda worsten, patatjes en appelmoes. Na een klein dutje werd de wandeling naar de turnzaal aangevat door ABC-niveau. De pré’s en instappertjes ontpopten zich tot ware kunstenaars en versierden onze kampplaats met glasschilderwerkjes. Na het artistieke momentje trokken ook zij naar de turnzaal waar ze de jongste C gymnasten aflosten. De C 11-12 trokken hun koksmuts aan en voorzagen enkele honderden croques. De klus was geklaard net toen de rest terugkeerde van de turnzaal. In geen tijd werden deze verorberd. Na het eten mochten de C 11-12 zich ook wagen aan glasschilderen en versierden de jongsten cup cakes. De oudsten trokken nog eens naar de turnzaal voor een avondtraining… en daarmee zat de vrijdag er ook op… of toch nog niet helemaal : de cup cakes werden ook nog binnen gespeeld.

De oudsten verlieten hun bedstee iets vroeger op zaterdag, zij trokken naar de Tegelstraat. De C +12 werden criminelen van het laagste allooi en kregen een uur tijd om een virus los te laten op Ieper. De AB’s kregen een labojasje aangemeten en probeerden een antistof te brouwen… Terwijl deze spannende strijd aan de gang was, werd er duchtig getraind door de jongste tumblers. Langs de Kaai was het ook spannend, broodjes smeren tegen de klok en ‘balletjes met soep’ voorzien om de maagjes ’s middags te vullen. En nu met een uitdaging voor de chef: serveren op verplaatsing. Stephan trok met de soepkar richting sporthal. Na de middag moest de ABC+ nog wat extra trainen, de jongsten gingen op stap. Ze bezochten het In Flanders Fields museum. Ze trainden hun bil- en kuitspieren met een klim tot aan de top van het Belfort waar de beiaardier van jetje gaf. Onvermoeibaar keerden ook zij terug naar de turnzaal. Om 17u30 sloten de tumblers de sporthal af. Stephan had een berg goudstaafjes (fishsticks) geflankeerd door puree à la Mieke en een kuip boontjes klaar staan. In geen tijd was de goudkluis leeggeroofd, want er stond nog een X-misparty op de agenda. Alle tumblers haalden hun coolste dance moves uit de kast op de muziek van DJ Ella.

Bij het ochtendgloren op zondag werd er nog wat gegeeuwd… na de best wel frisse ochtendwandeling naar de sporthal was iedereen klaar wakker en werd er nog tot de middag gezwoegd op de tumblingbaan, trampoline, trampotrack, vloer… ’s Middags was ook Stephan van de partij, deze keer met souschef Ellen. De tumblers leerden volgepropte wraps dichtplooien en mochten beginnen aan het ‘ontruimen’ van de kamers… Na het verlaten van de kampplaats trokken alle tumblers, mama’s, papa’s, broers en zussen naar de ijspiste om er het betere glijwerk te performen. In Museumcafé genoten we van een lekkere en gezellige avond, waarbij alle tumblers nog eens op schoot mochten bij kerstman Roland voor de pakjesuitwisseling.

De tijd vloog, heel moe, maar voldaan trokken alle tumblers naar huis, recht naar hun bedje. De trainers van dienst Roland Olivier, Kim Cloet, Julie Deschamps, Lisa Derycke, Jana Phillips, Ella Olivier, Annemijn Woets en Lies Bouckaert slaagden er in om onze tumblers heel wat nieuws te leren, hen nog beter te laten afwerken en nog krachtiger te laten springen. Laat de wedstrijden maar komen, wij zijn er klaar voor !

 

DE KIT-TUMBLERS MISSEN HUN SEIZOENSSTART NIET !

Op 18 en 19 januari 2020 ging het wedstrijdseizoen tumbling van start. De Koninklijke Ieperse Turnkring stuurde een delegatie C-tumblers naar Knokke Heist voor de eerste provinciale voorronde. Niet alleen is de eerste wedstrijd van het seizoen spannend, er moest ook gestreden worden voor de titel van West-Vlaams Kampioen !

Op zaterdag mochten de C 14 jaar meisjes de spits afbijten. Lola Lamoot zette zich vanaf de eerste sprong op de eerste plaats en gaf dit plaatsje niet meer op. Ze kroonde zich tot de beste van West-Vlaanderen en werd 5de allround ! Michelle De Meulenaere koos niet voor de hoogste moeilijkheid en eindigde net naast het West-Vlaams podium op plaats 4. Lola behaald hiermee haar selectie voor het Vlaams kampioenschap.

Tot de avond moesten we wachten om nog meer KIT tumblinggeweld in actie te zien : de meisjes C 12. Ondanks een week zonder training door de buikgriep, kwam Alexia Dedier haar West-Vlaamse titel van vorige seizoen verdedigen. Ze sprong heel mooie reeksen, maar miste wat kracht en eindigde net naast het podium : de 4de  van West-Vlaanderen. Lily Pattyn, pas dit seizoen met tumbling begonnen, gaf er ook een lap op. Zij werd 6de  West-Vlaamse. Lentel Verschaeve miste reeds een heel deel van het seizoen door een ongevalletje, maar vandaag stond ze er terug ! Ze sprong alle reeksen door. De 5-meterlijn kostte haar echter veel punten. Lentel werd 11de van West-Vlaanderen.

De tumbling meisjes C 11 jaar mochten op zondag hun kunnen tonen. Hier een identiek scenario: Auke Talpe claimde direct de eerste plaats op en gaf die niet meer af. Trots als een gieter beklom ze het hoogste schavotje van het West-Vlaams podium en was bovendien de beste van alle C 11-jarige tumblers op deze wedstrijd. Ook de andere C11’s van KIT deden het goed: Camille Vida Lora werd 5de, Juliette Gevers 6de  en bij Lotte Hubau ging het mis bij haar eerste reeks, maar ze werd toch nog 10de op de West-Vlaamse ranking ! Louise Lesage moesten we jammer genoeg missen wegens ziekte.

Bij de jongens C 11-12 zetten we het feestje gewoon verder. Vic Depuydt sprong direct naar de eerste plaats en niemand kon hem overtreffen. Ook hij werd West-Vlaams kampioen en was allround eveneens de beste. Jonas Marquant deed het voortreffelijk, alhoewel het zijn eerste wedstrijd ooit was, werd hij knap 5de van West-Vlaanderen. Colin Depuydt overtrof zichzelf en sprong moeilijkere reeksen dan voorzien: de 4 flikken werden gedemonstreerd ! Hij werd 6de  Westvlaming. En ons groen blaadje wat tumbling betreft - Liam Buytaert - sprong een salto te weinig en dat koste hem veel punten, hij eindigde op de 7de plaats. Vigo moesten we missen op wedstrijd.

Bij de C 16 meisjes deed Pauline Vanhoutte - Vandemaele het ook voortreffelijk. De eerste die we zagen die een salto uitstrekte ! Ze werd West-Vlaams kampioene en 3de  allround. Net zoals alle tumblers die 1ste allround werden, heeft ook Pauline haar ticket voor het Vlaams kampioenschap op zak !

Ine Cloet demonstreerde enkele powerreeksen met torenhoge salto’s. Ze werd West-Vlaams kampioen en tevens 1ste allround bij de C 19+ meisjes... en dat met meer dan 2 punten voorsprong op de 2de ! Nog eentje die mag meestrijden om Vlaams kampioen te worden.

Een dikke pluim voor de KIT-tumblingtrainers: Roland Olivier, Kim Cloet, Julie Deschamps, Maickel Olivier en Annemijn Woets. Met KIT hadden ze gymnasten in 6 leeftijdscategorieën. 5 werden West-Vlaams kampioen en 3 werden allround de 1ste  van hun categorie. Meerdere KIT-tumblers zijn al zeker van een selectie voor het Vlaams Kampioenschap. Bij alle tumblers was heel wat vooruitgang te zien. 

Het tumblingseizoen is voor de Koninklijke Ieperse Turnkring gestart met een knaller !

Belgisch Kampioenschap TTJ

Op zaterdagmorgen 27 mei vond in het verre Libramont het Belgisch kampioenschap Toestelturnen Jongens plaats. KIT mocht er aanwezig zijn met Alexander Delahaye tussen 35 anders geselecteerde Belgische gymnasten..
Na een prachtige start aan het paard met bogen (2de beste score!), een voortreffelijke oefening aan de ringen en een heel mooie sprong stond hij op een 6de plaats. Aan de herenbrug had Alexander een minder moment. Een tussenzwaai, een spreidhoeksteun met te veel geplooide benen en iets te lage zwaaien kostten hem minstens 1,5 punt waardoor hij terugzakte naar een 14de plaats. Ondanks een mooie rek- en grondoefening kon hij zich in het klassement niet meer verbeteren.
Toch was trainer Luc tevreden met de geleverde prestatie. Het was voor het eerst sedert lang dat een gymnast van deze leeftijd het tot het Belgisch kampioenschap schopte.