Koninklijke Ieperse Turnkring

Nieuws

OpenTURNdag 29 aug 2020

De openTURNdag van de Koninklijke Ieperse Turnkring vzw ziet er dit jaar wat anders uit omdat we ons strikt houden aan de corona-maatregelen!

We zetten de deur open, maar enkel voor inschrijvingen en info.  

Proeflessen, rondleidingen en demo’s kunnen we dit jaar helaas niet aanbieden. 

Alle nodige info is terug te vinden op deze website, inschrijven wordt enkel nog online georganiseerd .

We volgen deze maatregelen:

·         Ingang via sporthal 2

·         Wachtrij wordt buiten georganiseerd

·         Inschrijvingen en info in cafetaria sporthal 2

·         Mondmasker verplicht

·         Betaling via bancontact of QR-code

meer lezen...

Nieuwe clubstructuur voor de Koninklijke Ieperse Turnkring vzw

De Koninklijke Ieperse Turnkring vzw herziet haar clubstructuur vanaf het komende turnseizoen. Ze legt daarbij de nadruk op een brede, algemeen vormende basis voor de jongste gymnasten, waarbij ze kunnen proeven van alle verschillende aspecten van de turnsport. Die algemene bagage vormt als het ware de fundering voor hun verdere sport- en turncarrière.

Kidies, Gymtopia en Gymstars programma als opportuniteit voor verandering

In 2019 rolde Gymfed het Gymtopia-programma uit, een sporttechnisch programma voor 7- en 8-jarigen, gericht op een brede motorische opleiding op maat van de gymnast.  Eerder ontwikkelde de Gymnastiekfederatie ook al het Kidies programma voor gevarieerd kleuterturnen en het Gymstars programma, gericht op methodisch-didactische ondersteuning om kwaliteitsvol te trainen.

Als een van de eerste clubs in Vlaanderen, stemt de Koninklijke Ieperse Turnkring vzw haar organisatie af op de vernieuwde turnprogramma’s van de Gymfed.

Eén club, één structuur

De Koninklijke Ieperse Turnkring vzw heroriënteert haar structuur op een brede basis, waar gymnasten tot het derde leerjaar van alle turndisciplines kunnen proeven. Vanaf het vierde leerjaar kunnen gymnasten zich dan verder specialiseren in de drie centrale disciplines in de club: Toestelturnen, Tumbling en Demo.

Specifiek doorlopen gymnasten in onze turnclub het volgende traject:

  1. Gymnasten kunnen vanaf het eerste kleuter starten met kleuterturnen. Trainingen voor de jongste KIT-gymnasten zijn gebaseerd op het Kidies-programma, een kleuterprogramma met een gevarieerd aanbod. Kidies streeft ernaar om kinderen op een leuke en kwaliteitsvolle manier te laten bewegen, waarbij ze op ontdekking kunnen gaan, openbloeien, zelfvertrouwen ontwikkelen, plezier beleven en leren. Wil je meer weten over hoe Kidies precies werkt, klik dan door naar deze website: https://www.kidies.be/wat
  2. Vanaf het eerste leerjaar worden gymnasten breed opgeleid, met een nadruk op gymnastiek in al haar vormen. Trainingen worden gebaseerd op het Gymtopia programma,  een sporttechnisch programma voor 7- en 8-jarigen, gericht op een brede motorische opleiding op maat van de gymnast. Het programma onderscheid zich door de nadruk te leggen op alle verschillende aspecten van de turnsport (springen, zwaaien, roteren, evenwicht, steunen, landen, …) bij de jonge gymnasten, eerder dan hen reeds op jonge leeftijd te specialiseren in één van die aspecten. Dat zorgt ervoor dat gymnasten een brede basis krijgen, wat een verdere sportontwikkeling optimaal stimuleert. Wil je meer weten over hoe Gymtopia precies werkt, klik dan door naar deze website: http://www.gymtopia.be/
  3. In het derde leerjaar proeven de gymnasten van zowel Toestelturnen als Tumbling.
  4. Vanaf het vierde leerjaar kunnen gymnasten zich verder specialiseren in Toestelturnen of Tumbling.  Trainingen worden gebaseerd op het Gymstars programma. Gymstars bestaat uit 6 verschillende niveaus met 66 bewegingsvaardigheden in een stijgende moeilijkheidsgraad. Het wordt hierdoor mogelijk om binnen een gedifferentieerde groep met verschillende niveaus te werken. Wil je meer weten over hoe Gymstars precies werkt, klik dan door naar deze website: https://www.gymstars.be/home

De nieuwe clubstructuur wordt in verschillende fasen uitgerold vanaf het turnseizoen 2020-2021.

Wat verandert er voor mijn gymnast? 

  • Kinderen van het 1e kleuter vormen de groep ‘KIDIES 1’, kinderen van het 2e kleuter vormen de groep ‘KIDIES 2’ met 1 training per week.
  • Kinderen van het 3e kleuter worden een aparte groep ‘KIDIES 3’ met 1 training per week.
  • Kinderen van het 1e en 2e leerjaar vormen samen de groep ‘GYMTOPIA’.  Deze groep krijgt 2 trainingen per week.
  • Kinderen van het 3e leerjaar worden een aparte groep ‘GYM & TUMBLING’. Deze groep krijgt 2 trainingen per week: 1 training toestelturnen en 1 training tumbling.
  • Vanaf het 4e leerjaar gaan de aanpassingen pas in vanaf seizoen 2021-2022.
Meer lezen...

Yelena mag als eerste KIT-gymnaste naar de topsportschool!

Yelena Devreker, onthou die naam, is de eerste KIT gymnaste ooit die geselecteerd wordt om te starten in de topsportschool te Gent.
Yelena is sedert 2012 lid van de Koninklijke Ieperse Turnkring vzw en werd al snel ontdekt als een groot talent. 3 jaar terug werd ze al geselecteerd om de GymFed basisschoolclub van Lauwe te vervoegen waar ze tot vorige week school liep in combinatie met een intense gymopleiding.
Na de zomer trekt ze dus naar Gent waar ze het middelbaar op internaat zal volgen gecombineerd met een topsportopleiding in de discipline toestelturnen meisjes (TTM). Nina Derwael, wereldkampioene aan damesbrug, volgde een gelijkaardig traject. Wie weet wat nog komen zal...
We wensen haar alle succes toe!
meer lezen...